13 Setembre 2018L'Agro Alta Segarra es posiciona en aquesta edició com un aparador de maquinària elèctrica


Al llarg del divendres i dissabte s'hi van poder veure exhibicions en directe de maquinària totalment automàtica treballant. El tractor festival va convertir-se en l'acte estrella de la fira.

El divendres 7 de setembre es va inaugurar la tercera edició de l'Agro Alta Segarra de Calaf que enguany estava dedicada a l'agricultura de precisió i que va comptar amb unes jornades tècniques, expositors i demostracions en directe de maquinària automàtica, entre d' altres serveis dedicats a l'agricultura.

Teresa Jordà, consellera d'Agricultura, Ramaderia, Pesca i Alimentació va inaugurar la fira el divendres al matí, en el marc de les jornades tècniques dedicades als avantatges de l'assessorament per a les explotacions de conreus extensius organitzades per l'Escola Agrària de Tàrrega, Unió de Pagesos i on també hi va participar el Sr. Jaume Sió, subdirector general de Transferència i Innovació Agroalimentària del DARP.

Jordà va destacar que cal tenir un territori dinàmic i cohesionat per garantir que el sector agrícola pot viure dignament del seu treball. En aquest sentit, va manifestar la importància de destinar recursos per "fer atractiu el sector a les noves generacions" perquè vegin en l'agricultura una forma de "guanyar-se la vida" i va destacar que des de la Generalitat s'està implantant la nova llei dels espais agraris que inclou una sèrie de mesures destinades a aconseguir aquest objectiu.

L'alcalde de Calaf Jordi Badia, per la seva part, va assenyalar en l'acte inaugural que "l'objectiu de l'Ajuntament amb aquesta fira no és competir amb d'altres" sinó manifestar que Calaf té un passat i un present agrícola i vetllar perquè també tingui un futur en el sector.

A banda de les jornades tècniques, des de divendres també es podia visitar a l'Agro Alta Segarra la zona d'expositors. Enguany hi van participar DSP, Agrària Estany, Agricolum, Rodi, Maquinària Agrícola SOVI, Unió de Pagesos, E-Stratos, Ben Plantats i Aubagueta. Pel que fa a les demostracions de maquinària elèctrica a la fira s'hi podien trobar Gidar, Tallers Bascompte, Maquinària Agrícola Solà i Vila-Vigerm, que van presentar les seves novetats. En aquest sentit, Solà va presentar l'últim en tecnologia de sembra, tant en matèria de màquines sembradores de mono gra com màquines de sembra de cereal. Els assistents van poder veure en directe sembradores accionades elèctricament amb connexió ISOBUS per al tractor, amb la possibilitat de treballar amb mapes de prescripció de dosis variable, tall de seccions fila a fila, dosis variable de productes (llavors, adobs líquids o sòlids, micro granulats, etc.). A més, també van exposar una gran varietat de màquines mecàniques i pneumàtiques, entre les quals destacava una tolva frontal. Per la seva part, Tallers Bascompte va realitzar al llarg del dia diferents demostracions d'un tractor totalment automàtic treballant a partir d'un sistema de GPS. Aquests dispositius per a tractors poden instal·lar-se en diferents models de màquines agrícoles i permeten conèixer a l'instant els paràmetres de recol·lecció més importants i així facilitar la presa de decisions.

A la tarda del divendres van tenir lloc les conferències «Com complir amb el nou decret de dejeccions», ponència que va anar a càrrec d'Agricolum i la xerrada «Economia social i solidària en l'àmbit de territori de masies», amb els membres de L'Arada, Jaume Puigpelat i Arnau Vilaseca.